FAQ

Veelgestelde vragen

Deze pagina bundelt heel wat vragen die we vaak horen in de praktijk of aan de telefoon. Zoek je specifieke info? Hier vind je vast een duidelijk antwoord!

Hier werken alle artsen samen voor jou. Natuurlijk kent iedereen de huisartsgeneeskunde op z’n duimpje, maar elke arts heeft ook z’n eigen bijzondere interesse. Zo kan jij telkens kiezen om op consultatie te gaan bij de arts die je vraag nét dat tikje grondiger kan beantwoorden of bij de arts die het snelst beschikbaar is. Want bij De Tram is jouw huisarts is niet één persoon, wel een volledig team – versterkt door een HAIO, verpleegkundigen en het secretariaat.

Huisartsen Tielt

Nuttige telefoonnummers

Onze praktijk

Je kunt online een afspraak maken op een moment en bij een arts naar keuze. Vind je geen vrij moment? Dan kun je bellen met het secretariaat tijdens de kantooruren (niet op de middag).

Je kunt cash of met Payconiq (QR-code) betalen. De artsen in De Tram zijn geconventioneerd.

Er zal een gast-WIFI in de praktijk aanwezig zijn vanaf 8 april.

Ons team

Elke arts heeft zijn eigen manier van werken. Maar je neemt best contact via de secretaresse. Voor dringende zaken stuurt zij meteen door. Bij minder dringende zaken gebeurt het vaak dat ze de arts later laat terugbellen.

Ja, in onze online agenda kan je de vrije momenten zien bij de arts van jouw keuze. Het kan wel zijn dat deze arts niet de eerst beschikbare is.

Een HuisArts In Opleiding die afgestudeerd is en nog ervaring moet opdoen onder de vleugels van ervaren artsen. Wij begeleiden hen zorgvuldig tijdens hun opleiding bij De Tram.

We aanvaarden momenteel enkel nieuwe patiënten die in Tielt wonen en die geen huisarts hebben door bijvoorbeeld een verhuis of pensionering van de huidige huisarts.

De accreditatie van de arts is het bewijs dat hij zich jaarlijks voldoende laat bijscholen in de snelle veranderingen van het geneeskundige landschap. In de Tram zijn alle artsen geaccrediteerd.

Jouw gegevens

Alle artsen van onze praktijk hebben inzage in je dossier. Er kan maar één huisartsengroep je dossier beheren. Als je patiënt ben in twee praktijken, zou dat betekenen dat we maar de helft van je gegevens kunnen bekijken. Op die manier kunnen we geen gefundeerde beslissingen maken. Je bent natuurlijk vrij om van huisarts te veranderen, dan geven we jouw Globaal Medisch Dossier door.

Aangezien alle artsen van De Tram jouw medisch dossier kunnen raadplegen, kan je bij gelijk welke arts in ons team op consulatie komen. Daarnaast krijg je ook 30% meer terugbetaald voor consultaties bij een arts die je GMD beheert.

Surf naar mijngezondheid.be en meld je aan. Via COZO kan je dan alle resultaten zien van labo’s, radiologie en specialisten. Je arts kan je aanvullende info bij de resultaten geven. Het gemakkelijkste is om hiervoor langs te komen. Voor een korte toelichting kan de arts soms kiezen om je telefonisch te contacteren.

Voor je operatie wordt het je vaak gevraagd om een boekje over je gezondheidstoestand te laten invullen door de huisarts. Dit is een groot werk. Hierbij moet een vragenlijst ingevuld worden en je eerdere operaties opgelijst worden. Er is een algemeen onderzoek nodig en er moet soms bloed getrokken worden of een elektrocardiogram afgenomen worden. Kom met dit boekje op tijd en vul de vragenlijst zo goed mogelijk zelf in. We proberen de verpleegster zo veel mogelijk in te schakelen om ons bij deze taak gedeeltelijk bij te staan.

Door de GDPR-wetgeving is het eigenlijk verboden om gezondheidsgegevens (zoals bloeduitslag, verwijsbrief,…) via mail door te sturen. Activeer bij de secretaresse je Helena-account. Dit is een speciaal portaal om op een beveiligde manier documenten of gegevens door te sturen. Zo niet zal je je gevraagde documenten zelf moeten komen afhalen.

Attesten & voorschriften

We proberen attesten en documenten zonder consultatie te vermijden. We behouden ons het recht niets te tekenen waar we niet achter staan.

Je kan een geneesmiddelvoorschrift telefonisch of per mail aanvragen. We proberen steeds voldoende voorschriften te voorzien tijdens de (preventieve) consultatie. Zo kun je een tijdje verder.

Het is de taak van de huisarts om in te schatten of kinesitherapie nuttig kan zijn. Daarom wordt verwacht dat je langskomt om de inschatting te maken. Verlengingen kunnen soms wel gebeuren zonder consultatie.

Onderzoeken

Voor onze labo-stalen werken we samen met Labo Maenhout. Zij sturen je rechtstreeks de factuur van het labo-onderzoek. De berekening van de kostprijs is heel complex, en afhankelijk van allerlei factoren. Elk labo-onderzoek start met een vast bedrag. Hoe meer we aanvragen hoe meer de kostprijs kan oplopen. Enkele specifieke testen kunnen een grote meerprijs betekenen. Naast kosten voor jezelf zijn er steeds ook kosten voor de maatschappij (die een groot deel van de factuur betaalt). Het is de taak van de huisarts om de patiënt te overtuigen om geen overbodige onderzoeken te doen.

Neen, het is de arts die na onderzoek bepaalt of het nodig is om foto’s te laten nemen. Maak dus eerst een afspraak bij één van onze artsen.

Medische hulp buiten De Tram

Voor dringende zaken kun je de wachtpost bereiken op het nummer 1733. Daar maak je een afspraak met de dokter van wacht. Dit kan op weekdagen na 18 uur, tijdens het weekend en op feestdagen. Het adres van de wachtpost is Bruggestraat 86 in Tielt.

Let op: de wachtpost is enkel voor dringende zorg. Bel dus niet voor attesten, voorschriften of vragen die kunnen wachten tot de volgende werkdag.

Het is de vrije keuze van de patiënt om naar een ziekenhuis naar keuze te gaan. De nabijheid van het Sint-Andriesziekenhuis zorgt er voor dat we vaak dit ziekenhuis voorstellen. Laat het ons gerust weten als je ergens anders naartoe wil.

Voor sommige specialistische disciplines is een verwijsbrief nodig. Op die manier kan de specialist efficiënter te werk gaan en heeft hij beter zicht op je probleem en je voorgeschiedenis. Soms zal je ook minder moeten betalen met een verwijsbrief van de huisarts of huisartsenwachtpost (bijvoorbeeld op spoed).

Nog andere vragen?

Onze volgende HAIO worden of als gezondheidsprofessional meewerken in onze toekomstige praktijk?